شیوه خراسانی
این فایل به صورت پاورپوینت و شامل ۳۰ اسلاید می باشد.
گوشه ای از مطلب:
اولین نمونه های هنر و معماری اسلامی ایران در منطقه خراسان شکل گرفت . شیوه خراسانی در قرن اول هجری و از ابتدای پذیرش دین مبین اسلام ازسوی ایرانیان شروع شد و تازمان آل بویه ودیلمیان (قرن چهارم هجری ) ادامه داشت . گروهی آن را ادامه شیوه پارتی دانسته و در مورد مساجد به نام سبک شبستانی می شناسند. از نخلهای خشک و درختان به عنوان ستون و تیر استفاده می شده است . مساجد اولیه اسلام در خراسان با الهام از مسجد مدینه (مدینه النبی ) در یک فضای چهارگوش با شبستانی در جهت قبله به وجود آمد و سقف تنها شبستان آنها نیز برای ایجاد سایبان و بعدها جلوگیری از آب باران با مصالح ساده پوشیده شد (شبستانی).
نقشه مسجدجامع فهرج بسیارساده است،دارای شبستانی باسه دهانه که دهانه میانی بزرگترازدودهانه چپ وراست آن است.قوسهای بیضی تاقهاهماهنگ است. میانسرای کوچک مسجد،به سه دهانه شبستان وازشرق وغرب هریک به دودهانه رواق،محدودمی شود یکی از ویژگیهای جالب این مسجد ، نقش درهای ساسانی است که با گچ ، برروی دیوار شرقی، نگاشته شده .
مسجدجامع اصفهان موزه هنرایران طرح نخستین مسجد به گونه ی شبستان ستونداراست.که درسال ۱۵۶هجری ساخته شده درسال ۲۲۶هجری مسجد کهن ویران شده و بر ویرانه های آن مسجدی بزرگترساخته شده،که طرح شبستاندارداشته است. درسده پنجم وششم مسجد به چهارایوانی تبدیل شد. درسالهای ۴۷۳ و۴۸۱ هجری،گنبدهای زیبایی نظام الملک وتاج الملک ساخته شد.
در این دوره ، تنها یک بنای تاریخی باقی ماند که از زیباترین بناهای ایرانی است . آرامگاه امیراسماعیل سامانی که مدتی قبل از مرگ او در اوایل قرن چهارم در بخارا ساخته شد ،, بنایی است با قدرت و اصالتی مؤثر . این بنا که شیوه خراسانی رازی دارد ، از نظر پیشرفت در طرح و نقشه و به کارگیری مصالح تزیینی مناسب ، در معماری ایران سهم بسزایی دارد .
این فایل شامل: